برهمگان روشن است که یکی از تولیدات مهم استان خراسان جنوبی زعفران است و در خراسان جنوبی بلکه در کشور، زعفران با نام قاینات عجین شده است . پس اگر متوقع هستیم که باید برای زعفران قدمی برداشته شود به اینجهت است که موضوع زعفران به منطقه ما ارتباط دارد و رسیدگی به آن به کل مردم ما مربوط می شود .
فراز و نشیب در تولید ، قیمت و صادرات زعفران همیشه وجود داشته است و کاهش قیمت چندین ساله آن( منتهی به سال 1384) هرگز فراموش نمی شود .
افزایش نسبی قیمت زعفران از سال 84 تا سال 88 رضایت نسبی کشاورزان را فراهم کرده بود گرچه باعث نارضایتی و زیان صادر کنندگان در مقاطعی شده است.
سیر نزولی مجدد قیمت زعفران پس از برداشت محصول سال جاری بار دیگر موجب نگرانی تولید کنندگان شده و اگر این کاهش قیمت ادامه یابد آرامش نسبی چند ساله کشاورزان به ناامیدی دیگری تبدیل خواهد شد .
خبرهای ناگواری که از کشورهایی چون افغانستان ، چین ، هند و... در زمینه تولید زعفران می رسد این نگرانی را دوچندان می کند .
اینجاست که با این سئوال بزرگ مواجه می شویم که:
دولتمردان بخش کشاورزی و بازرگانی و صنعت برای زعفران چه کرده اند ؟ ...
تا جایی که اینجانب خبر دارم کار خاصی از ناحیه دولت نشده است الا مواردی از قبیل الزام به صادرات بسته بندی شده زعفران ، وضع مشوق صادراتی و ... که این تصمیمات خود مواجه با ایراداتی از سوی کارشناسان مربوط است که در این مقوله بنای پرداختن به آن را ندارم .
شاید اغراق نباشد اگر بگویم بیشترین خدمت را اینجانب درخدمت مسئولین محترم شهرستان قاینات به زعفران کرده ایم زیرا :
1 – اولین جشنواره ملی زعفران را در دوره آقای خاتمی در قاین برگزار کردیم که با پیام ایشان افتتاح گردید .
2 – دومین جشنواره ملی زعفران را در سال 1384 در زمان آقای احمدی نژاد و با سخنرانی افتتاحیه ایشان برگزار کردیم .
3 – سومین جشنواره ملی زعفران را در سال 1386 با پیام جناب آقای دکتر احمدی نژاد برگزار کردیم .
4 – به پیشنهاد ما و همزمان با حضور دکتر احمدی نژاد در جشنواره دوم که همزمان با سفر دولت به خراسان جنوبی انجام شد ، دولت تصویب کرد خرید توافقی با کیلویی 360 هزارتومان توسط سازمان تعاون روستائی انجام شود که نقطه آغازین افزایش قیمت زعفران گردید .
5 – سئوال اینجانب از وزیر جهاد کشاورزی وقت در خصوص اقدامات دولت در مورد زعفران باعث اقدامات جزئی و تحرکاتی در بخش زعفران شد .
6 – پیگیریهای متفرقه ای که با مسئولین مربوطه در این زمینه داشته ام که به آن نمی پردازم.
آنچه بصورت مختصر به آن اشاره شد قسمتی از اقداماتی است که توسط مسئولین شهرستان قاینات انجام شده و بصورت نسبی تاثیراتی در قیمت زعفران داشته است .
و اینک مسئولین دولتی در بخشهای مختلف هستند که باید گزارش دهند چه کارهایی کرده اند که بصورت ریشه ای مشکل زعفران را حل کند که به بلیه سیب زمینی و پیاز دچار نشود .
به نظر می رسد برنامه ریزی و مطالعه و اقدام جدی در موارد زیر می تواند در آینده زعفران تاثیر مثبت داشته باشد .
1- راهنمایی کشاورزان غیر خراسانی
در حال حاضر خصوصاً بعد از افزایش قیمت سالهای اخیر بسیاری از شهرستانهای داخل کشور به کاشت زعفران روی آورده اند در حالی که آب و زمینی که در اختیار دارند برای بسیاری از محصولات پرقیمت مستعد است و می توانند به سمت کاشت آن محصولات هدایت و راهنمایی شوند و این در حالی است که به لحاظ کم آبی خراسان جنوبی تنها محصول کشاورزی مناسب زعفران است .
2 – توجه به مصرف داخلی
اگر خواص پزشکی و دارویی زعفران بخوبی تبیین شود استفاده از زعفران می تواند منافع متقابل تولید کننده و مصرف کننده را تامین نماید .
زعفران از یک طرف جایگزین خوبی برای بسیاری از داروها ومواد شیمیائی استفاده شده در صنایع غذائی است و از طرف دیگر با افزایش مصرف مشکل تولید کننده را حل خواهد کرد وبرنامه ریزی عملی و تحقیق و پژوهش در این زمینه دست دولتمردان را می بوسد تا با ارائه گزارشات علمی و مستند حلقه وصل تولید و مصرف شوند .
3 – ورود صنعت به زعفران
در حال حاضر صنعت تنها در بخش بسته بندی یار زعفران شده است در حالی که زعفران می تواند در صنایع غذایی ، دارویی و ... زمینه ای مناسب برای کارصنعتی باشد .
این اقدام نیز نیاز به تحقیق و پژوهش دارد تا زمینه های ورود زعفران به صنعت شناسایی شده و توجیه اقتصادی آن مسجل شود .
درصورت تحقق این مهم نیز کمک شایانی به تولید کننده خواهد شد ضمن اینکه ارزش افزوده و اشتغال پدید آمده به اقتصاد ملی کمک خواهد کرد .
4 – صادرات و تامین خواسته مصرف کننده خارجی
در حال حاضر مصرف کننده خارجی زعفران ایرانی را با مارک خارجی مصرف می کند و اگر بتوان کاری کرد که تبلیغات سوء انجام شده در مورد زعفران ایران از بین برود و صادرکنندگان برابر ذائقه مصرف کننده خارجی زعفران را در اختیار آنان بگذارد در این صورت تمام منافع حاصله از صادرات به جیب ایرانیان خواهد رفت در حالی که فعلاً اینگونه نیست .
نتیجه :
به نظر میرسد همانگونه که دولت اخیراً در بحث برنج و مرکبات ورود پیدا کرده و هیاتی برای حل مشکل به شمال اعزام کرد در مورد زعفران نیز باید بصورت جدی ورود پیدا کند و با بررسی راهکارهای اشاره شده و در صورتی که مثبت است پیگیری و به نتیجه رساندن آن گام مهمی در سامان دهی این محصول مهم بردارد و زمینه نگرانیهایی که هرچند سال یک بار بروز می نماید را از بین ببرد . /برگرفته از سایت نماینده محترم شهرستان قاین حاج اقا قربانی
لینک ثابتنظرات شما ()